Hipnoterapija – fantastična mogućnost rješavanja mnogih stanja

Hipnoterapija – fantastična mogućnost rješavanja mnogih stanja

Istraživački tim pod nadzorom Davida Spiegela – doktora znanosti, profesora i suradnika u nastavi psihijatrije i bihevioralnih znanosti na Stanfordu, objasnili su na koji način nam hipnoza omogućava da učinimo stvari koje inače ne bismo bili u stanju.

“Različita područja mozga pokazuju izmijenjenu aktivnost i način povezivanja tijekom stanja hipnoze.
Ove promjene u nervnoj aktivnosti podvlače fokusiranu pažnju, poboljšanje somatske i emocionalne kontrole i smanjenu aktivnost kritičkog uma koje su karakteristične za spomenuto stanje.

Hipnoza je najstariji vid psihoterapije na zapadu ali je ukaljana klatnima i ljubičastim ogrtačima. Ona je, u stvari, vrlo moćno sredstvo, nov i različit način korištenja uma i tijela. Primjer možemo dati u okviru aktualne teme – kontrole boli.
Pacijenta kojeg sam jučer primio mučio je tijekom tri godine bol u donjem stomku, uzimao je od tri do četiri lijeka protiv bolova i ocijenio je svoj bol trojkom na skali od deset (3/10). Drugim riječima, bol nije bila strašna, ali je bila prisutna. Nakon nekoliko minuta provedenih u stanju hipnoze, bol je potpuno nestala.

Milijuni ljudi u SAD-u ovisni su o opijumu, broj smrtnih slučajeva nije zanemariv. Vrijeme je da ljude naučimo da koriste određene sposobnosti koje će im pomoći da se izbore sa simptomima kao što su bol, anksioznost i drugim problemima.
Većina psihijatara, liječnika opće prakse, i drugih profesionalaca koji rade u području zdravstvene zaštite mogu imati korist od hipnoterapije.

Volio bih da hipnoterapija postane dio standardnog kurikuluma svake medicinske škole. U prestižnim medicinskim školama u SAD-u ona to uglavnom jest ali u većini drugih, na žalost, još uvijek nije. Ova studija govori o tome da je hipnoza razumljiva neurobiološka pojava, način da se ljudima pomogne, fantastična mogućnost koja nam je pružena kako bismo naučili bolje vladati sobom i sami izlašli na kraj sa svojim simptomima.” Kaže dr Spiegel.

Studija je financirana od strane Nacionalnog Centra za Suvremeno i Integrativno Zdravlje, Nacionalnog Instituta za Biomedicinska Snimanja i Bioinžinjerstvo.

Heidi Jiang, Matthew P. White, Michael D. Greicius, Lynn C. Waelde, and David Spiegel; Brain Activity and Functional Connectivity Associated with Hypnosis; Published by Oxford University Press, Cerebral Cortex, 2016.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Kako sigurno postati i biti uspješan

Prijava na novosti!

Prijavom na novosti dobivate pristup besplatnoj hipnozi Ljubav prema sebi.

 

You have Successfully Subscribed!